Black Box – Big Green Egg Europe, office building in De Lier

1.000 m2 office building

Completion in 2018
Client: Big Green Egg Europe
Location: De Lier, The Netherlands

 

The Big Green Egg is synonym to the highest quality Kamado barbecues. The production is in the United States, where Big Green Egg originates. Big Green Egg Europe delivers to 42 countries in Europe. It imports, creates advertisement campaigns and invites importers from European countries, Asia and the Middle East to visit the company in De Lier, near Rotterdam. Now the company is expanding and our client took that as an opportunity to create a tailor-made office building, perfectly suited for the company’s operation style. One thing was clear from the beginning: The design quality of the building should match the quality of the product.

 

 

The kamado is a typical product from the experience economy and it represents a certain lifestyle. Therefore the company is foremost focused on marketing and events. To enhance the creative process an inspiring work environment is necessary in which colleagues work in an open setting with short links between them. Besides that, a high quality outdoor space is essential to welcome the resellers and importers and to demonstrate the “Eggs”.

The building is given a pure main form, a natural spatial design and use of specific materials. It consists of a dark square volume in two layers, that by its clear simplicity puts itself firmly between the nondescript warehouses in the industrial context. Around the building the facade only has some continuous, floor to ceiling high windows at relevant points, the rest is massive brickwork. The interior holds a surprise.

A square patio is centered in the building. Its floor level is halfway the ground floor and the first floor. This allows all the representative spaces on the ground floor and the office spaces on the first floor a direct relation to the self-created outdoors. A full grown tree marks the middle of the patio and provides comfortable lively shade form the sunlight all through the building..

The building’s context is that of a typical industrial area, lots of neighboring warehouses and offices. Therefore we turned the usual outward orientation in the building around to an enclosed patio. The patio level is on +1/2, in between the ground floor and the first floor, therefore the patio has a direct spatial connection to both office floors and can be easily reached. The flagstone floor runs from the interior into the patio. A full grown tree will offer the people shade and comfort during outdoor meetings and breaks.

Nowadays it is rare to be commissioned the full project, including the tender documents and site supervision, the interior design, and the design of the outdoor kitchen. We regard this total design commission the biggest vote of confidence the client could give us.

ground floor plan
first floor plan

 

section
photo of Ossip van Duivenbode
hidden wall furniture
In the boardroom one complete wall has been turned into a felt art piece

A special covered space completes the terrace. This is the place to sit around the fireplace on a summer evening and it is the place where presentations, workshops and demonstrations are organized using the Big Green Eggs. The outer shell of the building is cladded with burned wood. Inside the walls and ceiling are made with wooden slats. Above the circular bar is a brass finished roof oculus that puts a natural spotlight on presentations by the chef.

This slideshow requires JavaScript.

So… what’s cookin’ Bert Karel?
Henk at the construction site

Completion in 2018
Design architecture, interior and furniture: Team Paul de Vroom + Sputnik
Paul de Vroom, Henk Bultstra, Bert Karel Deuten,
Nicolette Jongebreur, Oksana Savchuk, Luuk Stoltenborg,
Joseba Verhegge, Danuta Kiedrowska
Client: Big Green Egg Europe, Bud Estate, De Lier
Structural engineer: Zonneveld b.v., Rotterdam
Building physics: Mobius b.v., Delft
Installations advise: Mobius b.v., Delft
Light advise: Beers Nielsen, Rotterdam
Green & garden advise: Todd Binder & Floor vd Berg
Contractor: Verbakel, Poeldijk

 

photographs: Ossip van Duivenbode